Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.6.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA už pomalu začíná mluvit o přípravách na vypuštění roveru Perseverance na Mars a to je stále v plánu na letošní rok a nevypadá to, že bychom se měli obávat odkladu. Perseverance tak nyní dostal i kapsle, které využije pro sběr vzorků.
wrah666 (6205) | 18.6.202011:01
Vzorky se mají dle NASA dostat na zem za 11 let. Vzorky minimální velikosti a váhy řádově gramů. Musk hodlá poslat první nákladní lodě s přípravou pro exedici s lidmi za 2 roky. Nu dobře, řekněme že bude mít technické problémy a zpoždění, ale i tak tam dostane živé lidi za nějakých 5 let.. A zpátky s nimi vzorky ­"trochu­" vydatnější. Není to lehký nepoměr?
Odpovědět0  0
Cemada (1221) | 18.6.202011:37
I když mu fandím, tak těch 5 let je hooooodně optimistických.
Jak dlouho trvalo SpaceX vymyslet, postavit, odladit Falcon 9, Dragon a Crew Dragon než mohli nedávno povozit první lidi?
Kouknu do Wiki...

Vývoj začal v roce 2005.
Falcon 9 v1.0, první start 2010
První let s lidmi v roce 2020.
A to se bavíme o letech na ISS.

Mars je ale úplně něco jiného.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 18.6.202012:21
Musk to slibuje ještě rychleji, já těch 5 let lehce nadsadil. Ale ono i kdyby to trvalo stejných 10­-11, stále je to šílený. Nasa, mamutí státní organizace, tam dostane ­"odběrový modul­" a pošle zpátky možná 2 kilča šutrů. Zatímco soukromník tam nejpozději ve stejnou dobu ­(a spíš dřív­) dotáhne meziplanetární loď s několika lidmi a vzorků dotáhne minimálně 100x víc. Nemluvě o tom, že dálkově ovládaná sonda je jedna věc, ale chlap patrně na první rozhlédnutí uvidí víc než sonda za týden.

PS: Aby to nevyznělo blbě: Spirit a Opportunity si nesmírně vážím, obě vozítka tam odvedla neskutečně práce a týmy kolem nich také, ale podle mě to bude: Kouknu a vidím. A když nevidím, tak ujdu 20m za 20s a ne za den :)
Odpovědět0  0
Cemada (1221) | 18.6.202014:12
Musk je cvok, v tom dobrém slova smyslu. Jen ty termíny jsou nereálné.

Tak asi každému je jasné, že NASA už není tím co bývala v dobách vesmírného dobývání.
SpaceX je opak. Je něco jako NASA v dobách Mercury a Apolla. A je úžasné, že jde o ­"malou­" soukromou firmu.

Tak s vozítky je problém v té zpožděné komunikaci. Kdyby byla okamžitá, tak je to taky jiné kafe. S tím ale nikdo nic neudělá. Micro­-singularity neumíme :D
I proto je vlastně důležité tam dostat člověka.

Já osobně to vidím spíš na 10­-15 let.
A budu moc rád, když se toho dožiji...když už jsem prošvihnul ten Měsíc :­-D
Odpovědět0  0
kadanuh (132) | 18.6.202017:48
NASA neměla žádnou předlohu u nějaké konkurence a spolu se Sověty prošlapávali cestu, kterou nikdo nikdy nešel a SpaceX jde v této prošlapané pěšině. Přijde mi, že z letů do vesmíru dělají především obchod než­-li prvotní výzkum. Nehaním je za to, ale nepřijde mi, že by se mělo jednat o náhradu za NASA. Za soukromé peníze to nikdo dělat nebude. Co se týká samotné NASA, je to jedna z organizačních složek výzkumu v USA. Je otázkou vlády, kam nahrne víc peněz. Výzkum vesmíru se dělá třeba i ze Země ­- hledají se gravitační vlny, neutrina, staví různé teleskopy s adaptivní optikou aj. Není vše jen o létání, které je však nejviditelnější pro veřejnost. PS: Vysílat lidi na Mars mi přijde jako plýtvání. Žít se tam nedá, automatizace jde vpřed, prostředky blízkého i dálkového průzkumu se neustále zlepšují. Vozit z tama suroviny je utopie.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 18.6.202020:37
A­) Věda na tom profituje také. Podívejte se, jak díky Muskovi zlevnilo vynesení kilogramu na LEO. A jak patrně ještě zlevní, viz třeba Virgin nebo raketa Electron od Rocket labs. Plus očekávám, že s Crew Dragon podobně zlevní i doprava lidí. A ke každému startu většího satelitu se přidává hafo prcků, dohromady dají nemálo zajímavých dat.
B­) je to i plnění dětských snů. Kdo by nechtěl být kosmonaut? Musk si prostě nechá postavit flotilu lodí a dřív či později se také proletí :­)
C­) No a je to i byznys. Potenciální zisky jsou doslova astronomické. Vesmírné kolonie, asteroidní těžba, výroba v nula G prostředí atd atd. Musk a kolik dalších ­(lidí, tkeří vydělali obrovské peníza na dobrém nápadu­) v tom ten potenciál vidí. Je to opravdu špatné? Prestiž je pomíjivá, vědecký zájem nejistý. Prachy jsou zcela jisté.. Kde někdo vidí prachy, tam nelituje práce a myšlení.. Už jen možnost kolonizovat obrovská území. Těžit na místech, kde se stoprocentní jistotou nikdy nikdo netěžil. Tentokrát dokonce bez nutnosti vyhladit místní domorodce.. A jak jsme psal na začátku, věda rozhodně nepřijde zkrátka. Těžaři a kolonisté budou potřebovat výpočetní techniku, komunikaci, optiku, radary, automatiku, pevné materiály, 3d tisk.. I když mze svých horentních zisků přímo zaplatí vědcům ­"jen­" tohle, tak na tom budeme profitovat všichni.
PS: Už jen představa, jak vypouští meziplanetární ­(nebo i mezihvědznou­) sondu s dotankováním u stanice na LEO.. Celé se to pěkně zvedne na Falconu, načež to doletí ke stanici a celý druhý stupen se dotankuje znovu do plna.. Pokud u té stanice sundají absolutně věe nepotřebné a nechají jen holou sondu přimontovanou na špici motoru, bude to mít odpich. Jednoduchý výpočet: druhý stupeň dodá cca 6 tunové lodi nějaké 4 km­/s. Kolik dodá 600 kg sondě? Která po oddělení nahodí vlastní iontové motory a bude pár let zrychlovat? Vychází mi, že hodně .­) A fakt jediné, co tomu chybí je ­"nahoře­" dotankovat.
Odpovědět1  0
kadanuh (132) | 19.6.20200:19
Vožení turistů na čumendu a výroba hmot ve stavu beztíže mi dávají největší smysl mezi novými možnostmi využití vesmíru. Těžba je povídačka pro akcionáře. Rozsáhlé využití oběžných drah kolem Země vyvolá potřebu regulace ­- nebezpečí zaneřádění vraky. V tomto ohledu se demokraticko ­- kapitalisticko ­- liberální diskuze nepovede, protože se to dotkne jak národních výzkumů, tak i vojenských zájmů. To se před akcionáři naopak říkat nemá.
K jednoduchým počtům o zrychlení sondy: viděl bych to na diferenciální rovnici ­(měnící se hmotnost náplní­). Pokud je ovládáš na tolik, že jejich sestavení a řešení považuješ za jednoduchý počet, pak ti tiše závidím. V nějaké zjednodušené podobě příkladu by však nemusela být složitá. Zde se sluší připomenout Ciolkovského, který se vesmírného využití nedožil.
Odpovědět0  0
Pali P. (105) | 18.6.202017:42
Na druhej strane treba pozrieť, odkiaľ je SpaceX financované. Kopec peňazí dostali práve od NASA resp. USA práve na to, aby začali voziť ľudí na ISS. Takže za súkromný sektor by som to až tak celkom nepovažoval, hoci marketing tvrdí že áno.
Odpovědět1  0
kadanuh (132) | 18.6.202017:53
Soukromník podniká na své riziko za úplatu a je jedno, od koho ta úplata je.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 18.6.202021:02
Také nechápu, proč se rozčiluje. Musk Přešel do NASA a nabídl jim, že jjim zařídí stejnou službu za daleko nižší cenu. V NASA si to rozmysleli a došlo jim, že se jim vyplatí chvíli počkat a přispět na vývoj. ­(ve srovnání s tím, co stojí jejich projekty šlo o zcela směšné peníze­) Tak kde je problém? Mě to přijde jako naprosto logické jednání. ­(oproti mnohým jiným v NASA­)
Odpovědět1  0
honza1616 (3699) | 19.6.202015:38
Vzhledem ke zdejší diskuzy....
Musk se do 5 let na Mars nedostane, mozna na Měsíci.
Co se tyka NASA....
Jak jsem napsal u jiného článku, tuto organizaci bych ostrouhal na nejnutnejsi počet pracovniku v radech nekolika desitek max. stovek lidí jako administrativnich zaměstnanců v jediné budove, vse ostatni bych rozprodal a prenechal soukromníkům,
Pozustatek NASA by byl jen jakýsi schvalovací orgán pro přesun peněz od vlády.
NASA jako takova pomalu zacina ztracet smysl, uz i sondy na jine planety a hlubokeho vesmiru vyvíjí treba JPL, Boeing, LockheedMartin, ESA, ASI, Airbus, Ariane, JAXA.....

NASA by mela rozprodat vse co maji temto firmam a vyvoj a pruzkum vesmiru by byl urcite rychlejší.
Odpovědět0  0
kadanuh (132) | 21.6.20200:50
Nemyslím., že jediná podoba výzkumu vesmíru leží v nekonečném proudu letů k planetám v Sluneční soustavě. Nechápu, proč ti leží v žaludku americká NASA provozovaná z peněz Američanů. Jsi Evropan, tak plivej na ESA, když z tvé zmínky o ní vyplývá, že do teď dělala málo pro ty lety sond. Poraď Němcům, ať prodají své automobilky, protože podobná auta vyrábí i další národy. Z tvé stížnosti je cítit evropský socialismus ­- hej Američané, zkoumejte vesmír za své a dejte nám, Evropanům, výsledky. Jejich málo? Tak to zabalte, protože vaše národní agentura neplní naše evropské představy.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.